Favicon Pedagogische Praktijk Gieten

Weerbaarheidstraining: ‘weerbaar communiceren voor jongeren’

Weerbaar communiceren is een weerbaarheidstraining speciaal voor pubers en is gericht op situaties thuis, op school, bij vrienden, bijbaantjes en sport.

In een actiegerichte training krijgen pubers inzicht in hun gedrag in verschillende situaties waarbij met name onderzocht wordt op welke handige en onhandige manieren ze omgaan met anderen.

Aan de hand van verschillende interessante testjes en doe-oefeningen, leren pubers welke neiging ze hebben om te reageren op anderen en hoe ze dit kunnen ombuigen naar het op een ‘elegante manier leren je zin te krijgen’.

Het doel

Pubers hebben een belangrijke leertaak op het gebied van autonomie en het aanleren van de zogenaamde executieve functies waardoor ze hun leer- en werktaken kunnen volbrengen. Het zijn nog ruwe diamanten in hun communicatie en daarop reageren leidt vaak tot conflict. Uit onderzoek blijkt steeds opnieuw dat pubers de gevolgen van hun gedrag nog moeilijk kunnen overzien. Door middel van dit spel leren pubers meer over oorzaak en gevolg en krijgen ze meer gedragsopties en inzicht in hun eigen gedrag. Het leert pubers weerbaar te zijn in moeilijke en conflictsituaties thuis, op school, bij vrienden en in het bijbaantje.

Het resultaat?

Pubers die véél beter in hun vel zitten! Door de vaart in de lessen krijgen pubers er plezier in: ze ervaren al snel dat er meer gedragsmogelijkheden zijn en dat zij hier zelf hun keuze in hebben. Ze worden zich bewust van hun gewoontes en patronen in de omgang met vrienden, gezinsleden, leerkrachten en in werksituaties. Hierdoor ontstaat ruimte voor het oefenen met nieuwe mogelijkheden, zodat ze zich zelf prettiger voelen – en aangenamer zijn voor hun omgeving.

Deze training kan op verschillende manieren worden ingezet:

  • Individueel, bijvoorbeeld tijdens een coaching traject op het gebied van sociale vaardigheden of weerbaarheid
  • In groepjes met pubers vanaf 12 jaar

Benieuwd naar wat ik voor jou zou kunnen betekenen?

Neem vrijblijvend contact met mij op.

Menu